Høsteriet - Småt og alsidigt

Høsteriet ligger ved Andelssamfundet Hjortshøj, på toppen af bakken med udsigt til Kalø Vig. Her dyrker vi omkring 70 forskellige afgrøder på blot 6000 kvadratmeter - godt og vel en halv hektar jord. Den store mangfoldighed i dyrkningen understøtter en varieret kost til vores kunder og et sundt sædskifte på vores mark. Et bredt sortiment gør vores produktion modstandsdygtig i de svingende vækstsæsoner, så vi eksperimenterer ivrigt med både nye varianter og gamle sorter.

Gartneriet er indrettet småt og godt, fordi vi tror på et nærværende jordbrug i menneske-størrelse. Vi tror, at vores industrialiserede landbrugsland i fremtiden får glæde og gavn af en ny bølge små og lokalt forankrede producenter, hvor kunde og bonde kan se hinanden og tale sammen om deres fælles værdier. Høsteriet skal vise, at små jordbrug har en rolle at spille for en natur og madkultur i balance.

Marie Junker Boesen 

Stifter og ejer af Høsteriet 

Høsteriet er stiftet i efteråret 2022. Det er en drøm, der har været mange år på vej. En drøm om at skabe et lille, modstandsdygtigt, bæredygtigt og alsidigt landbrug, som med regenerative og økologiske principper arbejder på at opnå en sund jord, sunde planter og sunde menneskeliv. 

Jeg er opvokset på et økologisk landbrug i Sønderjylland, hvor mine forældre har drevet et alsidigt brug med korn, kvæg, frilandsgrise og grøntsager samt egen restaurant på gården. Jeg kommer derfor fra et hjem hvor “Fra-Muld-til-Mad” har været omdrejningspunktet i vores hverdag og hvor kærligheden til jord, natur, råvarer og god smagfuld mad har været stor. 

Gennem min uddannelse til Økologisk Landmand har jeg arbejdet med Holistisk afgræsning, Grave-fri grøntsagsproduktion, Biodynamiske dyrkningsmetoder og Fællesskabsbaserede jordbrug. I 2019 tog jeg uddannelse som produktionsleder, hvorefter jeg arbejdede 2 år som højskolelærer i fagene Havebrug og Selvforsyning. 

Jeg har i 2018 gennemført kurset “Jordbundens frugtbarhed og Regenerative dyrkningsmetoder” ved Martin Beck og Erik Frydenlund. I 2022 gennemførte jeg kurset “Soil Food Web” ved Elaine Ingham, hvilket er mit afsæt, når jeg arbejder med kompostering, jordforbedring og plantesundhed.

Høsteriets kerneværdier

Motivationen bag Høsteriet udspringer af et ønske om at gøre noget godt for vores fælles klima, natur og fødevareproduktion og er drevet af en drøm om at genskabe vores kontakt til den mad vi spiser og den natur vi er en del af.

Derfor arbejder vi på Høsteriet med 4 kerneværdier: 

1) Jordforbedring

Vi arbejder aktivt med at opbygge jordens liv og kulstofindhold. Dette gør vi ved helt at undlade at pløje og kun bearbejde jorden skånsomt helt øverligt. Desuden benytter vi mange forskellige efterafgrøder og helårs-grøngødninger for at fiksere kulstof og kvælstof i jorden, fodre livet under og over jorden og passe på jordens struktur og holde på næringstofferne.  Vi benytter desuden kompost-the for at booste mikrolivet.

2) Øget Biodiversitet

Vi arbejder for at forbedre forholdene for vilde bestøvere og insekter. Dette gør vi ved at sørger for høj plante diversitet, mange insektvenlige blomster og blomster blandinger, samt ved at skabe små habitater på og omkring marken.

3) Bæredygtighed

Vi vægter bæredygtighed meget højt og forsøger at mindske CO2 aftrykket mest muligt. Dette gør vi ved, stort set altid at benytte genbrugsmaterialer når vi bygger noget. Dette betyder at både drivhuse og andre mindre konstruktioner er købt brugte eller bygget af genbrugsmaterialer. Da bedriften stort set er fri for traktor timer og ikke har nogen opvarmede drivhuse, har produktionen et meget lavt forbrug af diesel og strøm. Vand fra vaskepladsen genbruges til vandigt af flerårige urter og der forsøges generelt at spare mest muligt på vandforbruget. Slutteligt afsættes grøntsager fra Høsteriet max 20 km væk fra produktionen, for at mindske transporten mest muligt. 

4) Social Inklusion

Høsteriet er et åbent gartneri, hvor man altid er velkommen til at gå en tur rundt på marken. Køber man et sæson-medlemskab, vil man desuden blive inviteret til markvandringer, luge-dage samt Høstfest med fællesspisning i løbet af sæsonen. Der vil et par gange i løbet af sæsonen blive afholdt markvandringer på Høsteriet, hvor alle der har lyst er velkomne.